چاپ یکی از مهم ترین اختراعات بشر در طول تاریخ است که دستاورد بزرگی در نحوه ثبت کردن رویداد های تاریخی و شکل گرفتن تمدن های مختلف را به وجود آورده است. روش ها و انواع چاپ از زمان گذشته تا به امروز تغییرات بسیاری داشته و این صنعت همچنان روز به روز در حال پیشرفت می باشد. از انواع مختلف چاپ در صنایع و حوزه های گوناگونی مانند چاپ بروشور، کتاب، بسته بندی، بنرهای تبلیغاتی، پوشاک، وسایل نقلیه، مواد پلاستیکی و … استفاده می شود.
در ادامه این مقاله شما را با معنا و انواع روش های چاپ آشنا خواهیم کرد و به بررسی مفصل هر کدام از آنها می پردازیم.
چاپ چیست؟
کلمه چاپ در لغت به معنای اثر، نقش، مٌهر و نشان است، و به صورت کلی به فشرده شدن یک سطحی بر روی سطحی دیگر اشاره می کند. ابداع فرآیند چاپ به زمان قرون وسطی باز می گردد و طبق منابع تاریخی، آغاز پیدایش آن از کشور چین بوده و سپس به جوامع اروپایی وارد شد.
کلمه چاپ در مفهوم اولیه و صنعت چاپ قدیمی به این شکل معنا شده می باشد: “عملی که به واسطه آن می توان از روی یک نوشته، چندین نسخه مشابه به آن را تهیه کرد”. امروزه صنعت چاپ به معنای باز تولید متون و تصاویر بر روی انواع سطوح مختلف است که با استفاده از دستگاه ها و قالب های مختلفی صورت می گیرد.
امروزه صنعت چاپ دیگر محدود به استفاده کردن از کاغذ نمی باشد و اکنون انتقال دادن طرح ها بر روی انواع سطوح مانند شیشه، نایلون، پارچه، فلز، چوب و … امکان پذیر می باشد. بنابراین صنعت چاپ دارای تنوع بسیار است و همه ی کسب و کارهای موفق از انواع روش های چاپ برای تبلیغات، بسته بندی محصولات و بازاریابی خود استفاده می کنند.
انواع روش های چاپ
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، امروزه انواع روش های چاپ وجود دارد که هر کدام از آنها برای کار خاصی مناسب و قابل استفاده هستند. در ادامه مطلب با رایج ترین انواع روش های چاپ آشنا خواهید شد.
بیشتر بخوانید: تفاوت بنر و فلکسی
چاپ لیتوگرافی (آفست Offest)
چاپ لیتوگرافی یکی از پر طرفدارترین و رایج ترین انواع چاپ می باشد که کیفیت خیلی بالایی دارد و برای چاپ با تیراژهای بسیار بالا، به صرفه و مناسب است. در فرآیند چاپ لیتوگرافی، طرح مورد نظر یا تصویر در ابتدا با استفاده از دستگاه مخصوص بر روی پلیت های فلزی به نام زینک انتقال می یابد. دستگاه چاپ آفست به صورت کلی با سیستم رنگی CMYK کار می کند که این سیستم از چهار رنگ آبی، ارغوانی، زرد و مشکی تشکیل شده می باشد و این رنگ ها در ساختار ترکیب با یکدیگر، دیگر رنگ ها را به وجود می آورند.
بنابراین برای طرح های گوناگون از چهار زینک استفاده شده که هر زینک مخصوص به یک رنگ می باشد. زینک های تشکیل شده برای چاپ وارد برج های رنگی دستگاه شده و سپس از آن کاغذهای چاپ از قسمت رول های رنگی عبور می کنند و در آخر طرح مورد نظر روی کاغذها پیاده خواهد شد.
چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال یا چاپ فوری یکی دیگر از انواع روش های چاپ می باشد که از جدیدترین روش های چاپ نیز است. در این روش چاپ، کیفیت و سرعت بالایی وجود دارد و برای تیراژهای پایین مناسب می باشد. در فرآیند چاپ فوری یا دیجیتال، طرح یا تصویر مورد نظر با استفاده از کامپیوتر به دستگاه چاپگر ارسال خواهد شد و دستگاه نیز، طرح مورد نظر را بر روی کاغذ پیاده می کند.
چاپ فلکسو
چاپ فلکسو یکی دیگر از انواع کاربردی و رایج در صنعت چاپ است که در این روش از پلیت های چاپی قابل انعطاف استفاده می شود و به همین دلیل بر روی انواع سطوح قابل استفاده است. چاپ فلکسو به طور مستقیم بر روی جنس مورد نظر چاپ شوند قرار خواهد گرفت و خروجی با کیفیت مناسب را تحویل می دهد. این نوع روش برای چاپ انواع بسته بندی مقوایی، کاغذی، پلاستیکی، کیسه های سلفونی و چاپ انواع پاکت قابل استفاده است.
چاپ هیلوگراور
چاپ هیلوگراور یا چاپ گود یکی دیگر از انواع روش های چاپ در صنعت چاپ است، که در آن تصاویر و طرح ها به شکل گود و برجسته نشان داده می شوند. برای اجرا شدن چاپ هیلوگراور از سیلندرهای فلزی مخصوصی استفاده می شود و تصاویر و طرح ها به شکل حفره های ذره بینی چاپ می شوند. در روش چاپ گود نیز کیفیت بالایی وجود دارد و برای تیراژهای بالا و زیاد روش بسیار مناسبی است. چاپ گود معمولا برای چاپ مجله، کاتالوگ، جعبه، اوراق بهادار، کاغذ دیواری، انواع مقوا، روکش های طرح چوب و نایلون های بسته بندی شده استفاده می شود.
چاپ سیلک اسکرین
چاپ سیلک اسکرین از دیگر انواع رایج چاپ است که به علت متنوع بودن نوع مرکب های مورد استفاده در آن، قابلیت چاپ طرح های مد نظر را بر روی سطح های مختلف دارد. این نوع چاپ در واقع نوعی از چاپ شابلونی نیز به حساب می آید که مرکب های موجود در آن از منافذ باز یک پارچه توری عبور کرده و بر روی سطح مد نظر قرار می گیرند. این نوع روش چاپ به شکل دستی و ماشینی قابل اجرا می باشد و برای چاپ روی چرم، مقوا، شیشه، نایلون، کفش، کیف، انواع کارتن و تابلوها، سررسید، پوشاک و … روش بسیار مناسبی است.
چاپ تامپو (بالشتکی)
چاپ تامپو(بالشتکی) در زیر مجموعه چاپ گود و غیر مستقیم قرار گرفته است، زیرا فرم چاپی با پلیت چاپگر هیچ نوع تماسی ندارد و فرآیند چاپ با استفاده از یک غلتک با بالشتک صورت می گیرد. در روش چاپ تامپو از قالب های گود یا پلیت ها استفاده می شود و به همین علت قابلیت اجرا شدن روی انواع سطوح گرد، منحنی، محدب و صاف را دارد. این نوع روش چاپ برای چاپ کردن لوازم التحریر، ظروف یکبار مصرف، محصولات آرایشی و بهداشتی، قطعات خودرو، لوازم ورزشی و … مورد استفاده قرار می گیرد.
چاپ ایچینگ
یکی دیگر از رایج ترین انواع چاپ، چاپ ایچینگ می باشد که برای انتقال تصویر یا نوشته بر روی فلزات استفاده می شود که این نوع چاپ از بین نمی رود و دوام و ماندگاری بسیار بالایی دارد. در این نوع چاپ، با استفاده از اسید بر روی فلز مد نظر خوردگی به وجود می آید و سپس طرح مورد نظر روی آن اجرا می شود. از چاپ ایچینگ برای ثبت کردن نوشته یا لوگو بر روی وسایل فلزی مانند لوازم آشپزخانه، قطعات خودرو و هواپیما، شیرآلات و لوازم پزشکی استفاده می شود.
چاپ لترپرس
چاپ لترپرس (ملخی) از انواع قدیمی چاپ می باشد و در اصل نوعی از چاپ برجسته است که نوشته ها و تصاویر بعد از تماس با صفحه یا پلیت چاپ به شکل برجسته روی کاغذ منتقل می شوند. چاپ لترپرس دارای چهار مرحله چیدمان، جایگذاری، قفل و چاپ است و غالبا برای چاپ اعلامیه، سربرگ، مجلات، کارت ویزیت و …. استفاده می شود.
سخن پایانی
انواع روش های چاپ از زمان گذشته تا امروز دستخوش تحولات و تغییرات زیادی قرار گرفته اند و امروزه روش های جدید و پیشرفته ای برای چاپ بر روی انواع سطوح مختلف ابداع شده است. روش های چاپ بر روی سطوح فلزی یا چوبی، کاغذ، پوشاک، نایلون و … با یکدیگر تفاوت دارند و برای چاپ نوشته یا طرح مورد نظر بر روی آنها بهتر است با انواع روش های چاپ مانند خدمات چاپ بنر آشنایی داشته باشید تا بتوانید مناسب ترین و بهترین روش را انتخاب کنید و محصول با کیفیتی را تحویل بگیرید.