اگر قصد خرید کارتهای تجاری، پوستر، تراکت، بروشور و یا سایر موارد این چنینی را دارید، حتما اطلاع دارید که رنگ و چاپ با کیفیت و طراحی مناسب از نکات خیلی مهمی میباشند. حتی اگر همهی این موارد و نکات را هم به دقت بررسی کنید اما همچنان تصمیم دیگری که مهم است، باقی میماند و آن تصمیم انتخاب روشهای چاپ بین چاپ افست و چاپ دیجیتال برای محصول مورد نظر میباشد. هر کدام از چاپهای افست و دیجیتال فرآیند مخصوص به خود را دارند که دارای مزایا و معایبی نیز هستند، بنابراین در این مطلب مزایا و معایب و جزئیات هر کدام از آنها را بررسی میکنیم تا شما تفاوت چاپ افست و دیجیتال را متوجه شوید، همچنین فاکتورهای مهمی را برای تصمیمگیری شما در انتخاب نوع چاپ، توضیح دادهایم تا بتوانید به راحتی گزینه بهتر و مناسبتری را برای چاپ انتخاب نمایید.
معرفی چاپ افست
رایج ترین روش برای چاپ محصولات با تیراژ بالا، چاپ افست است. نمونهای از چاپ افست، چاپ روزنامه روی رولهای بزرگ کاغذ میباشد. فرآیند و روش کار چاپ افست به این شکل است که ابتدا در قسمت لیتوگرافی، طبق طرح اولیه، صفحاتی از جنس آلومینیوم در شکل زینک (پلیت) تولید میشود. در روش چاپ افست از سیستم رنگی CMYK استفاده میشود که معمولا برای طرحها چهار زینک مجزا و جدا از هم برای هر رنگی ساخته میشود، البته در بعضی موارد برای ترکیب رنگ خاص یک زینک دیگر بطور دستی تهیه میشود.
در مرحله بعد، طراحی از روی صفحهها به روی غلطکهای لاستیکی انتقال مییابد. رنگهای مختلفی بر روی این غلطکها پخش خواهند شد و سپس کاغذ از میان آنها عبور میکند، کاغذ از میان هر چهار غلطک عبور میکند و در هر مرحله لایهای از رنگ بر روی آن تشکیل میشود تا در نهایت و بلاخره طراحی پایانی ایجاد شود.
مطلب پیشنهادی : راهنمای جامع طراحی و چاپ بنر تبلیغاتی
چاپ افست نیز دارای مزایا و معایبی است که این مزایا و معایب عبارتند از:
مزایای چاپ افست:
- امکان چاپ با تیراژ بالا وجود دارد که هزینه آن پایین و مقرون به صرفه است.
- امکان استفاده از انواع مختلف کاغذها برای چاپ
- دارای کیفیت چاپ بسیار بالا
- قابلیت استفاده از رنگهای ساخته شده دیگر، علاوه بر سیستم 4 رنگی CMYK
معایب چاپ افست:
- این روش برای چاپ محصولات با تیراژ پایین و کم، مقرون به صرفه نیست.
- زمان بر بودن ساختن صفحات چاپ، بنابراین زمان زیادی برای عمل چاپ صرف میشود.
- هنگامیکه اپراتور، اطلاعات را به دستگاه چاپ منتقل میکند، بعد از آغاز کار دستگاه، امکان تغییر دادن اطلاعات تا انتهای کار وجود ندارد و اطلاعات اولیه به همان شکل چاپ خواهد شد.
بیشتر بخوانید: روش های چاپ دیجیتال
معرفی چاپ دیجیتال
از دیگر نوع بسیار رایج چاپ، چاپ دیجیتال است. در این روش چاپ، دیگر مراحل پیچیده و زمان بر چاپ افست وجود ندارد و از آسانترین و راحتترین روشهای چاپ نیز میباشد. در چاپ دیجیتال، جوهر به شکل مستقیم بر روی سطح انتقال مییابد.
از سمت دیگر، چاپ دیجیتال فقط میتواند در رنگهای CMYK و سفید و سیاه چاپ بشود و قابلیت چاپ رنگهای حقیقی مثل HKS یا پنتون را ندارد. نمونه ای از چاپ دیجیتال، چاپگر جوهر افشان و پرینتر لیزری هستند. چاپخانهها نیز از همین دستگاه فقط در اندازه بزرگتر، دقیق و سریعتر استفاده میکنند. معروفترین چاپهای دیجیتال لارج فرمت چاپ بنر ، چاپ فلکسی و چاپ فلت بد می باشد.
مزایای چاپ دیجیتال:
- فرآیند چاپ دیجیتال، سریع و دقیق است.
- دارای کیفیت چاپ بسیار بالا
- دارای قابلیت تغییر دادن اطلاعات در نسخههای گوناگون، برای مثال در روش دیجیتال برای چاپ کارت دعوت میتوان برای اشخاص مختلف با مشخصات متفاوت، کارتها را با تعداد مد نظر چاپ کنید.
- هزینهی چاپ در تیراژ پایین، مقرون به صرفه میباشد. هزینه و قیمت هر چاپ دیجیتال مشخص و ثابت است و در تعداد بالاتر تفاوتی به وجود نمیآید.
معایب چاپ دیجیتال
- هزینه و قیمت بیشتر برای چاپ کارهای با تیراژ بالا
- قابلیت چاپ کمتر بر روی متریال های مختلف را دارد.
- در چاپ دیجیتال از رنگهای استاندارد استفاده میشود.
بین چاپ دیجیتال و افست، کدام روش مناسب را میتوان انتخاب کرد؟
در ادامه این مقاله نکات خاص و تفاوت چاپ افست و دیجیتال را برای شما توضیح دادهایم.
- حجم
اگر پروژه شما تیراژ بالایی دارد و بزرگ است، روش مناسب چاپ افست است که به شما با هزینهی کمتر محصول چاپی با کیفیت خوب ارائه میدهد.
- زمان
اگر قصد چاپ کردن در لحظهی آخر و با عجله را دارید، استفاده از چاپ دیجیتال روش مناسبی است. در روش چاپ افست به علت تهیهی زینک و پلیت، به زمان بیشتری نیاز است و این روش چاپ زمان بر میباشد.
- مواد سطح چاپ شونده
چاپ دیجیتال با اینکه نسبت به قبل منعطفتر شده ولی هنوز هم به پای چاپ افست نرسیده است. چاپ افست میتواند بر روی متریالهای گوناگون در برشها وابعاد و اندازههای مختلفی چاپ شود.
- رنگ
اگر برای پروژه شما رنگ خاصی لازم میباشد و میخواهید که از سیستم تطابق نپتون استفاده شود، چاپ افست روش مناسبی است و این چاپ را انتخاب کنید زیرا در چاپ دیجیتال فقط بهترین رنگ مشابه را ارائه میدهد.
- مشاهده نمونهی اولیه
اگر میخواهید نمونهی چاپی اولیه را قبل از ادامه چاپ پروژه ببینید تا از استاندارد و کیفیتهای مورد نظر مطمئن شوید، چاپ دیجیتال بهترین گزینه است. زیرا در روش چاپ افست، به علت تولید صفحه و ترکیب رنگی، ارائه کردن نمونهی رنگی برای شما هزینهی بسیار بالایی خواهد داشت.
سخن پایانی
در این مقاله از چاپ جاوید برای شما توضیحاتی دربارهی چاپ افست و چاپ دیجیتال و مزایا و معایب و تفاوت آنها ارائه دادیم. در حالی که سلایق و ترجیح شخصی شما از مهمترین عامل انتخاب میباشد، اما تفاوت چاپ افست و دیجیتال میتواند به شما کمک کند تا بهترین و صحیحترین گزینه را برای پروژه چاپی مورد نظرتان انتخاب نمایید.
سوالات متداول
-
سرعت کدام چاپ بیشتر است؟
سرعت چاپ دیجیتال بسیار بیشتر از چاپ افست است. برای مثال چاپ کردن صد عدد کارت ویزیت در خانه چاپ در طی 2 ساعت چاپ و ارسال خواهد شد، اما با روش چاپ افست به مدت چند روز طول میکشد.
-
حداقل تیراژ چاپ در چاپ دیجیتال و افست چقدر است؟
در چاپ دیجیتال در خیلی از محصولات حتی میتوانید فقط یک برگه را چاپ کنید، اما هر چقدر تیراژ بیشتر باشد هزینه تمام شده مناسب تر و مقرون به صرفه خواهد شد. در چاپ افست تقریبا در همهی چاپخانهها، حداقل تیراژ هزار عدد میباشد.
-
کیفیت کدام چاپ بهتر است؟
هر کدام از این دو روش دارای کیفیت چاپی بسیار مناسب و مطمئنی هستند. رنگها در چاپ افست بهصورت دقیقتر هستند، اما در چاپ دیجیتال رنگها شادابتر نشان داده میشوند.