برای اکثر صاحبان کسب و کار هنگامی که میخواهند به سمت چاپ کارت ویزیت، بروشور، کاتالوگ و … بروند این سوال برای آنها پیش میاید که کدام نوع چاپ برای تقاضای آنها مناسب میباشد؟! در این مقاله قصد داریم توضیحات کاملی دربارهی یکی از رایج ترین و پر کاربرد ترین انواع چاپ یعنی چاپ افست بدهیم تا با این نوع چاپ بهطور کامل آشنا شوید.
چاپ آفست چیست؟
چاپ افست که نام دیگر آن لیتوگرافی میباشد، یکی از پر کاربردترین، رایج ترین و به صرفه ترین روشهای چاپی برای مقادیر انبوه است که در حوزههای مختلفی مانند چاپ کتابها، مجلات، روزنامهها، بسته بندی محصولات، تبلیغات و … استفاده میشود.
واژه چاپ آفست در انگلیسی (Offset printing) میباشد که تلفظ دقیق آن آفسِت است. قیمت بسیار پایین و کیفیت بالای این نوع چاپ، یکی از مزیتهای چاپ افست نسبت به روشهای چاپ قدیمی مانند دیجیتالی است. برای مواقعی که مقدار چاپ شما زیاد باشد، چاپ افست گزینه بسیار مناسبی خواهد بود که حداقل مقدار چاپ این روش 1000 عدد است.
تاریخچه چاپ افست
در اواخر قرن 19 برای اولین بار روش ترکیبی برای چاپ کردن نوشته و طرح انجام شد، که رابرت بارکلی انگلیسی این نوع روش چاپ را بر روی قلع انجام داد و سپس با مقداری تغییر به چاپ افست مشهور شد. حدودا پس از 30 سال روبل آمریکایی، بر روی پلاستیک نرم، مرکب مالید و بعد از آن طرح مورد نظرش را بر روی کاغذ پیاده کرد. همین کار در عین سادگی باعث شد در صنعت چاپ تحول و انقلابی ایجاد شود، به طوری که تمام روشهای قدیمی چاپ با روی کار آمدن چاپ افست، کنار زده شدند.
روش کار چاپ افست به چه صورت است؟
- در ابتدا هر چیزی که باید چاپ شود بر روی زینک منتقل میشود.
- در مرحله بعد با استفاده از مواد شیمیایی، روی زینک نوعی حساسیت ایجاد میشود تا فقط نوشته و عکسها را به خود جذب کند.
- سپس زینک بر روی غلطک(استوانه) اول قرار میگیرد تا طرح آن با وجود فشار بر روی غلطک لاستیکی دوم قرار گیرد و نیز کاغذ سفید بر روی استوانهی سوم.
- در انتها بر اثر برخورد غلطک جوهری دوم و غلطک مجهز به کاغذ سفید، طرح مورد نظر بر روی آن چاپ خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تفاوت بنر و فلکسی در چیست
انواع دستگاه چاپ افست بر اساس ابعاد و قطع
- دستگاه چاپ افست وب (Web fed)
- دستگاه چاپ افست ورقی (Sheet fed)
انواع دستگاه چاپ بر اساس قطع
- دستگاه چاپ CD
- دستگاه چاپ XL
- دستگاه چاپ SM
انواع دستگاه بر اساس ابعاد
- ۲۵ × ۳۵
- ۳۵ × ۵۰
- ۵۰ × ۷۰
- ۱۰۰ × ۱۴۰
مطلب پیشنهادی : چاپ پلات و لمینت چیست ؟
کاربردهای چاپ افست
ما همواره به شکل غیر مستقیم با چاپ افست در تماس هستیم، زیرا این نوع چاپ به علت مزایای فراوانی که دارد از محبوب ترین نوع چاپ است. مواردی که برای تولید آنها استفاده میشود عبارتند از:
روزنامه ها:
برای چاپ روزنامه ها از زمان قدیم تا کنون از روش چاپ افست استفاده میشود. علت استفاده از چاپ افست در تولید روزنامهها، هزینه مقرون به صرفه این روش در چاپ با تیراژ بالا است.
کتاب ها:
پس از روزنامه، کتاب ها بارزترین محصولاتی میباشند که روش چاپ افست تولید آنها را برای ما آسان کرده است. با استفاده از افست، کتابهای فراوانی با تیراژ بالا چاپ میشوند و در دسترس ما قرار میگیرند. یکی از علتهای اصلی استفاده از این نوع چاپ برای تولید کتاب، کیفیت راضیکننده و مناسب میباشد.
مدارک مالی و اسناد:
با استفاده از روش چاپ افست، بسیاری از اسناد مالی و مدارک سازمانها مانند گزارشات مالی و… توسط شرکتها منتشر و تولید میشوند.
تبلیغات و بسته بندی:
بیشترین کاربرد و استفاده از چاپ افست در زمینهی تبلیغات و بسته بندی است. تبلیغات و بسته بندی درست و مناسب میتواند تاثیر بسیار خوب و شگفت انگیزی در کسب و کار شما ایجاد کند، بنابراین بهتر است همیشه از روشهای با کیفیت و بهینه استفاده کنید. به غیر از مواردی که ذکر شد، در موارد مهم دیگری مثل چاپ بازیهای کارتی، چاپ بروشور و کاتالوگ، نقشهها، پاکت لوحهای فشرده و خیلی از محصولات دیگر نیز کاربرد دارد.
مزایا و معایب استفاده از چاپ افست
به علت مزایای فراوان چاپ افست، کاربردها و موارد استفاده از این روش چاپ نیز بسیار زیاد میباشد. از مزایای این چاپ میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم که عبارتند از:
- در این روش کیفیت رنگها تضمین شده میباشد و رنگهای واقعی به مشتری تحویل داده میشود.
- کیفیت در چاپ افست بسیار بالا و تضمین شده است و هیچ نوع اثری از رد چاپ بر روی کاغذ دیده نمیشود.
- چاپ افست بر روی بسیاری از پلاستیکها و کاغذها قابل اجرا میباشد و قیمت آن نیز نسبت به بقیه چاپهای بی کیفیت، مناسبتر است.
- در این روش بعضی از رنگها مثل رنگ نقرهای، فسفری و طلایی قابل دسترس هستند. این نوع رنگها با اسم تجاری پنتون مشهور میباشند، به شکل مجزا چاپ میشوند.
اما چاپ افست نیز مانند همهی روشهای چاپی دارای معایب است که عبارتند از:
- این روش برای چاپ با تیراژ پایین و کم، به هیچ وجه مقرون به صرفه نمیباشد.
- در مقایسه با چاپ دیجیتال ، کیفیت چاپ افست کمتر است.
- اگر سفارش فوری داشته باشید و میخواهید در زمان کمی سفارش شما آماده شود، این روش چاپ مناسب نیست.
سخن پایانی
امروزه چاپ افست یکی از پر کاربردترین و رایج ترین روشهای چاپی در صنایع مختلف است. چاپ افست نوعی بر روی کاغذ یا پلاستیک و … میباشد که از آن برای چاپ تراکت، بروشور، تقویم و بسته بندی محصولات استفاده میشود. همانطور که در این مطلب ذکر شد این روش چاپ دارای مزایای بسیاری است که میتوان به عدم محدودیت چاپ و تضمین کیفیت رنگ نیز اشاره کرد.
سوالات متداول
- مراحل چاپ افست به چه صورت میباشند؟
در داخل دستگاه چاپگر افست، غلطک(استوانه) اول که غلطک جوهر نام دارد و جنس آن از آلومینیوم یا زینک است، وظیفه پاشیدن رنگ بر روی صفحه مورد نظر را دارد. در زیر آن سیلندری قرار دارد که در جهت عکس غلطک بالایی دوران میکند و رنگ را روی صفحه نمایش میدهد. غلطک آخر( غلطک فشار) باعث چاپ شدن دقیق افست بر روی صفحه میشود.
- کاربرد چاپ افست در چه زمینههایی است؟
یکی از اصلی ترین و مهمترین کاربردهای چاپ افست، برای چاپ با تیراژ بالا، با کیفیت و چاپ رنگی است. از چاپ افست در تیراژ مجلات، روزنامهها، چاپ کتاب، کاتالوگ و …. استفاده بسیاری میشود.